Laatste blog berichten
Actueel
Unable to display the feed

Blog

<< Terug naar de nieuwspagina

Notariële aktes in coronatijd

Door de coronacrisis kan het lastig worden om een afspraak te maken bij de notaris. Bijvoorbeeld omdat je in quarantaine zit, of omdat je door een besmetting zelf in het ziekenhuis bent opgenomen. Alle omstandigheden ten spijt, kunnen er zaken zijn die geen uitstel kunnen verdragen. Denk hierbij aan de overdracht van een woning, het vestigen van een hypotheek, de oprichting van een vennootschap of het opstellen of aanpassen van een testament of levenstestament. Bij al deze acties is tussenkomst van een notaris nodig. Wat nu?

Voor veel notariële aktes geldt dat deze bij volmacht kunnen worden getekend door een van de medewerkers van de notaris. Door deze mogelijkheid is het niet nodig dat je zelf naar het kantoor komt voor het passeren van de akte. Hiervoor heeft de notaris een kopie van een geldig ID-bewijs van jou nodig. Probleem is echter dat de beroepsorganisatie van notarissen (KNB) als richtlijn hanteert dat de volmacht ten overstaan van de notaris moet worden getekend en dat de notaris verklaart dat jij het bent die de volmacht heeft getekend. Dit heet legalisatie. Echter: In deze tijden van corona kan de volmacht ook op afstand worden getekend. Via beeldbellen kan de notaris visueel contact met je hebben. Jij laat dan de volmacht en je legitimatiebewijs aan de notaris zien en tekent dan vervolgens de volmacht. De getekende volmacht en je legitimatiebewijs scan je vervolgens in, waarna je deze vervolgens per mail naar de notaris stuurt. Zo is er een rechtsgeldige volmacht afgegeven.

Testamenten en levenstestamenten

Het afgeven van een volmacht is een mogelijkheid om een akte toch te laten passeren zonder zelf naar de notaris te gaan. Helaas kan dat niet voor alle documenten. Voor testamenten en levenstestamenten is het wettelijk namelijk niet toegestaan dat deze bij volmacht worden getekend. De notaris moet beoordelen of je wilsbekwaam bent en daarom moet je in persoon voor de notaris verschijnen. Anders is het testament niet rechtsgeldig. En juist als je door een coronabesmetting graag nog een testament wilt maken of laten aanpassen, zou je hierdoor je laatste wil niet kunnen vastleggen. De notaris kan door het besmettingsgevaar ook niet bij jou op locatie komen. Hier komt een oplossing voor!

De Ministerraad heeft op 3 april jl. ingestemd met een Noodwet. Hierdoor wordt het mogelijk om testamenten en levenstestamenten op afstand te tekenen als dit geen uitstel kan lijden. Het wetsvoorstel is op 8 april jl. ingediend bij de Tweede Kamer. Wanneer de Noodwet in werking treedt, is op dit moment van schrijven nog niet bekend. Het is echter de bedoeling dat de regeling met terugwerkende kracht tot 16 maart 2020 gaat gelden, zodat testamenten die al op afstand zijn getekend ook onder de nieuwe wet vallen. Als de coronacrisis voorbij is, wordt de wet weer ingetrokken.

woensdag 22 april 2020


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Naam:
Reactie:
Captcha image
Nog geen reacties geplaatst