Laatste blog berichten
Actueel
Unable to display the feed

Blog

<< Terug naar de nieuwspagina

Coronavirus: Bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst (update)

Voor wie: Alle ondernemers
Uitvoering door: Belastingdienst
Per wanneer: Per direct
Hoe: Schriftelijk aanvragen bij de Belastingdienst

Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Bent u ondernemer of zzp’er en hebt u betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kunt u de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling.

U kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonheffingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Een verzoek om bijzonder uitstel dient schriftelijk te geschieden bij de Belastingdienst waarbij wordt aangegeven dat u door de uitbraak van het coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat de Belastingdienst uw verzoek heeft ontvangen, worden de invorderingsmaatregelingen stopgezet. U krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van omzetbelasting/btw of loonheffingen hoeft u in dat geval niet te betalen. Het kabinet wil de administratieve lasten van het aanvragen van uitstel van betaling voor u zo beperkt mogelijk houden. Voor de eerste 3 maanden is dus géén verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld Peulen accountant & adviseurs of uw brancheorganisatie) nodig.

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor u te kort. Het is mogelijk voor een langere periode uitstel aan te vragen. In dat geval zal de Belastingdienst u vragen om nog aanvullende informatie aan te leveren (eventueel verklaring van een derde deskundige, zoals Peulen accountant & adviseurs of uw brancheorganisatie). Details hierover zullen door de Belastingdienst nog nader bekend worden gemaakt. 

Wanneer kunt u uitstel aanvragen?
U kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen uitstel aanvragen. Dit betekent dat u eerst aangifte moet doen en vervolgens ook een aanslag moet hebben ontvangen. Bij tijdige betaling van de btw en loonheffingen ontvangt u geen aanslag. Indien u uitstel van betaling wenst voor de btw of loonheffingen dient u wél regulier aangifte te doen, maar het verschuldigde bedrag (nog) niet te betalen aan de Belastingdienst. U zult dan een naheffingsaanslag (met boete) ontvangen. Vervolgens kunt u schriftelijk verzoeken om uitstel van betaling. De boete voor het niet op tijd betalen van omzetbelasting/btw of loonheffingen hoeft u in dat geval niet te betalen.

Melding betalingsonmacht
Heeft u een B.V. en kan u de omzetbelasting/btw of de loonheffingen niet betalen? Neem dan contact met ons op inzake het doen van een melding betalingsonmacht om bestuurdersaansprakelijk te voorkomen.

Verlaging invorderingsrente en belastingrente
Als u een aanslag niet op tijd betaalt, moet u normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 wordt deze invorderingsrente tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

De Belastingdienst berekent belastingrente als zij een aanslag te laat kunnen vaststellen, bijvoorbeeld omdat u niet op tijd of niet voor het juiste bedrag aangifte hebt gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Het tarief van de belastingrente wordt ook tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Dit zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

Aanpassen voorlopige aanslag
Betaalt u reeds inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting via een voorlopige aanslag 2020 en verwacht u een lager resultaat over 2020, bijvoorbeeld door de gevolgen van het coronavirus, dan kunt u de Belastingdienst verzoeken om uw voorlopige aanslag 2020 te verminderen. U betaalt dan direct minder belasting. Uiteraard kan Peulen accountant & adviseurs u ook van dienst zijn bij het wijzigen van uw voorlopige aanslag 2020.

Voor meer informatie kunt u uiteraard contact opnemen met Peulen accountant & adviseurs via (077) 382 02 01 of per mail.

 

zondag 22 maart 2020


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Naam:
Reactie:
Captcha image
Nog geen reacties geplaatst