Laatste blog berichten
Actueel
Unable to display the feed

Blog

<< Terug naar de nieuwspagina

Coronavirus: Bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst (update)

Voor wie: Alle ondernemers
Uitvoering door: Belastingdienst
Per wanneer: Per direct
Hoe: Online formulier Belastingdienst.nl of via Peulen accountant & adviseurs

Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Bent u ondernemer of zzp’er en hebt u betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kunt u de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling.
U kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonheffingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Tevens kunt u bijzonder uitstel aanvragen voor de kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen.
Het kan zijn dat u een aanslag met boete krijgt als u de aangifte omzetbelasting of loonheffingen niet op tijd betaalt vanwege gevraagd uitstel van betaling door de coronacrisis. Vraagt u betalingsuitstel, dan draait de Belastingdienst deze boete automatisch terug. U hoeft deze boete dus niet te betalen.

Wanneer kunt u uitstel aanvragen?
Het is uiterst belangrijk dat u tijdig en juist aangifte blijft doen. Dit betekent dat u eerst aangifte moet doen en vervolgens ook een (naheffings)aanslag moet hebben ontvangen. Als er nog geen aanslag is kan uw verzoek niet in behandeling worden genomen. Indien u uitstel van betaling wenst voor de btw of loonheffingen dient u wél regulier aangifte te doen, maar het verschuldigde bedrag (nog) niet te betalen aan de Belastingdienst. U zult dan een naheffingsaanslag (met boete) ontvangen. Vervolgens kunt u verzoeken om uitstel van betaling. De boete voor het niet op tijd betalen van omzetbelasting/btw of loonheffingen hoeft u in dat geval niet te betalen.

Hoe kunt u uitstel aanvragen?
Er zijn twee manieren om het uitstel aan te vragen:

  1. Doormiddel van het online formulier op de website van de Belastingdienst.
    Inloggen doet u middels uw eigen DigiD. Eenmanszaken vermelden bij de aanvraag hun BSN. Andere rechtsvormen (V.O.F., B.V. of stichting) vermelden hun RSIN.
  2. Via Peulen accountant & adviseurs.

Wat gebeurt er nadat ik uitstel heb aangevraagd?
U mag de betaling van de belastingaanslagen uitstellen tot uiterlijk 19 juni 2020. U ontvangt van de Belastingdienst een schriftelijke ontvangstbevestiging. U krijgt maar 1 ontvangstbevestiging, ook als het uitstelverzoek bedoeld is voor meerdere aanslagen. Vanwege de drukte kan het enige tijd duren voordat u de ontvangstbevestiging ontvangt.
Krijgt u in de tussentijd nieuwe belastingaanslagen? Ook voor die nieuwe belastingaanslagen ontvangt u automatisch uitstel. U hoeft dus niet voor elke belastingaanslag apart uitstel te vragen. Dit geldt voor alle uitstelverzoeken die sinds 12 maart 2020 zijn ingestuurd.

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor u te kort. Het is mogelijk voor een langere periode uitstel aan te vragen. Dit kan alleen schriftelijk en niet middels een online formulier. In dat geval zal de Belastingdienst u vragen om nog aanvullende informatie aan te leveren (eventueel verklaring van een derde deskundige, zoals Peulen accountant & adviseurs of uw brancheorganisatie). Neem in dat geval contact op met Peulen accountant & adviseurs.

Melding betalingsonmacht
Heeft u een B.V. en kan u de omzetbelasting/btw of de loonheffingen niet betalen? Het apart melden van betalingsonmacht naast een verzoek om bijzonder uitstel van betaling is niet meer nodig voor aanvragen van uitstel van betaling voor loonheffingen en/of omzetbelasting van rechtspersonen die onder de vennootschapsbelasting vallen. Dat heeft het ministerie van Financiën besloten. Het verzoek om bijzonder uitstel van betaling wegens het coronavirus dat is gedaan door de bestuurder, wordt als melding betalingsonmacht aangemerkt voor verzoeken in de komende perioden. Dit geldt ook op het moment dat de bv pas op basis van de naheffingsaanslag om uitstel van betaling verzoekt. De rechtspersoon moet vanzelfsprekend de loonheffingen en/of omzetbelasting niet kunnen betalen.

Verlaging invorderingsrente en belastingrente
Als u een aanslag niet op tijd betaalt, moet u normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 wordt deze invorderingsrente tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

De Belastingdienst berekent belastingrente als zij een aanslag te laat kunnen vaststellen, bijvoorbeeld omdat u niet op tijd of niet voor het juiste bedrag aangifte hebt gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Het tarief van de belastingrente wordt ook tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Dit zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

Aanpassen voorlopige aanslag
Betaalt u reeds inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting via een voorlopige aanslag 2020 en verwacht u een lager resultaat over 2020, bijvoorbeeld door de gevolgen van het coronavirus, dan kunt u de Belastingdienst verzoeken om uw voorlopige aanslag 2020 te verminderen. U betaalt dan direct minder belasting. Uiteraard kan Peulen accountant & adviseurs u ook van dienst zijn bij het wijzigen van uw voorlopige aanslag 2020.

Voor meer informatie kunt u uiteraard contact opnemen met Peulen accountant & adviseurs via (077) 382 02 01 of per mail.

 

vrijdag 03 april 2020


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Naam:
Reactie:
Captcha image
Nog geen reacties geplaatst